lunes, 6 de diciembre de 2010

LA COBERTURA DE LES ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA PER PART DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ


El passat 28 de novembre de 2010 van tenir lloc les eleccions al parlament de Catalunya. Un cop escrutades les meses electorals, com ja era d'esperar, el partit de CIU liderat per Artur Mas va ser el vencedor.

M'agradaria analitzar la cobertura informativa que van fer els diferents mitjans de comunicació (televisió, premsa i ràdio) dels comicis, i que permetien que la audiència estigues informada de com anava succeïen la jornada electoral.

Les televisions, tant les autonòmiques com les estatals, van fer un seguiment desigual de l'aconteixement. Personalment em va sorprendre el poc espai informatiu que la majoria de les televisions estatals van donar a les eleccions. No entenc la poca estona que se li va dedicar a un esdeveniment que es molt important no només per a Catalunya, sinó que també per a la resta d'Espanya. TV3 i TVE van ser les cadenes que més espai van dedicar a informar sobre com anava avançant la jornada electoral, i, les que un cop es van tancar a les 20 hores els col·legis electorals van seguir informant al instant i aportant dades a mesura que s'anaven escrutant les meses electorals. TV3, al ser la televisió pública catalana, va ser la cadena que va fer un seguiment més exhaustiu dels comicis amb el programa Especial Eleccions 2010. El programa va començar cap a les 20 hores de la tarda, just quan es van tancar els col·legis electorals, i va acabar a la 1 de la matinada. En ell s'anaven donant les informacions actualitzades i s'analitzava com anava transcorrent la jornada. A més TV3 va fer públic un sondeig dels resultats finals, els quals es van acostar molt a les previsions que la televisió pública catalana havia previst. Aquest espai especial per a les eleccions al parlament va comptar amb la presència d'un representat de cada un dels principals partits que es presentaven. TVE per la seva banda va emetre un informatiu especial de la jornada amb una àmplia cobertura informativa. Les dues cadenes van realitzar nombroses connexions en directe des de les seus dels principals partits electorals.
Personalment vaig anar seguint el resultat de les eleccions a través de la àmplia cobertura informativa que va desplegar TV3.
D'altra banda, la resta de les televisions (Antena3, Tele5, Cuatro...) van fer una escassa cobertura de l'esdeveniment i no van emetre cap programa especial ni van modificar la seva programació. Únicament es van limitar a informar en l'espai reservat als informatius. Això demostra la consideració i la importància que aquestes cadenes van donar dels comicis.

La majoria de les ràdios, sobretot les catalanes, durant la tarda i la nit van emetre debats i tertúlies polítiques al mateix temps que anaven fent un seguiment instantani dels resultats a mesura que s'anaven escrutant les meses electorals. Altres ràdios, sobretot les d'àmbit estatal, no van donar-li gaire importància, ja que no van dedicar-li cap altre espai que el dels informatius.
Pel que fa referència a la premsa, s'ha de dir que el seguiment que aquest mitjà en va fer, es va donar a les edicions digitals dels diaris. En tots els diaris, la jornada electoral va copsar l'espai central essent la noticia més destacada. Van anar informant minut a minut de les novetats que s'anaven produint, il·lustraven els resultats amb gràfics i també van anar recollint les declaracions que feien els líders de cada partit sobre els resultats. S'ha de destacar que El Pais va ser l'únic diari que en l'espai central de la seva edició digital no va parlava sobre el tema de les eleccions, perquè ho feia d'uns documentats filtrats per Wikileaks dels quals El Pais tenia l'exclusiva de part d'aquests documents que cap altre mitjà espanyol ho posseïa.
El recurs de seguir la jornada electoral per Internet va ser triat per una gran quantitat de catalans que no es volien perdre cap detall de l'aconteixement.

No hay comentarios:

Publicar un comentario