lunes, 6 de diciembre de 2010

LA COBERTURA DE LES ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA PER PART DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ


El passat 28 de novembre de 2010 van tenir lloc les eleccions al parlament de Catalunya. Un cop escrutades les meses electorals, com ja era d'esperar, el partit de CIU liderat per Artur Mas va ser el vencedor.

M'agradaria analitzar la cobertura informativa que van fer els diferents mitjans de comunicació (televisió, premsa i ràdio) dels comicis, i que permetien que la audiència estigues informada de com anava succeïen la jornada electoral.

Les televisions, tant les autonòmiques com les estatals, van fer un seguiment desigual de l'aconteixement. Personalment em va sorprendre el poc espai informatiu que la majoria de les televisions estatals van donar a les eleccions. No entenc la poca estona que se li va dedicar a un esdeveniment que es molt important no només per a Catalunya, sinó que també per a la resta d'Espanya. TV3 i TVE van ser les cadenes que més espai van dedicar a informar sobre com anava avançant la jornada electoral, i, les que un cop es van tancar a les 20 hores els col·legis electorals van seguir informant al instant i aportant dades a mesura que s'anaven escrutant les meses electorals. TV3, al ser la televisió pública catalana, va ser la cadena que va fer un seguiment més exhaustiu dels comicis amb el programa Especial Eleccions 2010. El programa va començar cap a les 20 hores de la tarda, just quan es van tancar els col·legis electorals, i va acabar a la 1 de la matinada. En ell s'anaven donant les informacions actualitzades i s'analitzava com anava transcorrent la jornada. A més TV3 va fer públic un sondeig dels resultats finals, els quals es van acostar molt a les previsions que la televisió pública catalana havia previst. Aquest espai especial per a les eleccions al parlament va comptar amb la presència d'un representat de cada un dels principals partits que es presentaven. TVE per la seva banda va emetre un informatiu especial de la jornada amb una àmplia cobertura informativa. Les dues cadenes van realitzar nombroses connexions en directe des de les seus dels principals partits electorals.
Personalment vaig anar seguint el resultat de les eleccions a través de la àmplia cobertura informativa que va desplegar TV3.
D'altra banda, la resta de les televisions (Antena3, Tele5, Cuatro...) van fer una escassa cobertura de l'esdeveniment i no van emetre cap programa especial ni van modificar la seva programació. Únicament es van limitar a informar en l'espai reservat als informatius. Això demostra la consideració i la importància que aquestes cadenes van donar dels comicis.

La majoria de les ràdios, sobretot les catalanes, durant la tarda i la nit van emetre debats i tertúlies polítiques al mateix temps que anaven fent un seguiment instantani dels resultats a mesura que s'anaven escrutant les meses electorals. Altres ràdios, sobretot les d'àmbit estatal, no van donar-li gaire importància, ja que no van dedicar-li cap altre espai que el dels informatius.
Pel que fa referència a la premsa, s'ha de dir que el seguiment que aquest mitjà en va fer, es va donar a les edicions digitals dels diaris. En tots els diaris, la jornada electoral va copsar l'espai central essent la noticia més destacada. Van anar informant minut a minut de les novetats que s'anaven produint, il·lustraven els resultats amb gràfics i també van anar recollint les declaracions que feien els líders de cada partit sobre els resultats. S'ha de destacar que El Pais va ser l'únic diari que en l'espai central de la seva edició digital no va parlava sobre el tema de les eleccions, perquè ho feia d'uns documentats filtrats per Wikileaks dels quals El Pais tenia l'exclusiva de part d'aquests documents que cap altre mitjà espanyol ho posseïa.
El recurs de seguir la jornada electoral per Internet va ser triat per una gran quantitat de catalans que no es volien perdre cap detall de l'aconteixement.

domingo, 28 de noviembre de 2010

28 N: ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA




El diumenge 28 de novembre de 2010 era un dia que tots els catalans tenien marcat en el calendari. Era el moment de què tots els ciutadans de Catalunya prenguessin la paraula en forma de papereta dipositant-la dins de la urna. Al llarg del dia, des de les 9 del matí fins a les 20 hores de la tarda, els catalans han passat pels diferents col·legis electorals distribuïts per tot el territori català per escollir el nou govern que prendrà possessió els pròxims quatre anys.

He pogut fer un seguiment de les eleccions al parlament de Catalunya a la localitat de Sant Feliu de Llobregat en el col·legi electoral ubicat a l'escola d'infantil i primària Pau Vila. La jornada ha transcorregut amb normalitat i sense cap incidència greu a destacar. La majoria dels ciutadans han preferit acudir a les urnes pel matí, ja que la major afluència de votants ha estat entre les 12 del mig dia i les 15 hores de la tarda. Al llarg de la tarda també hi ha hagut un moviment intens de persones entrant i sortint del col·legi electoral, però en menor nombre que al matí.

Els ciutadans han tingut un ampli ventall d'opcions en el seu vot, ja que han disposat de fins a 29 paperetes per triar-ne una. Com la majoria de vegades quan hi ha eleccions, s'ha pogut veure a persones sorpreses per la quantitat de partits que s'han presentat a les eleccions. Molts d'aquests eren desconeguts per a als votants que es quedaven atonits mirant el nom dels partits, dels quals potser era la primera vegada que els veia, com es el cas de: CORI, PDLPEA PFiV, PACMA, PUM+J, GN, Eb-CenB o PIRATA.CAT. Aquestes partits polítics són poc coneguts perquè no tenen la importància dels CIU, PSC, PPC... que en gran part s'aconsegueix amb al propaganda i publicitat que generen i que ajuda també a que els votants puguin conèixer el programa de cada un d'ells.

A mesura que passava el temps, les urnes estaven cada vegada mes plenes dels vots de la gent que s'havia desplaçat a participar en una jornada electoral que pot ser històrica. També m'ha cridat l'atenció que sobre la taula on estaven disposades totes les paperetes, las de CIU presentessin nivells molt inferiors a la resta. Aquesta circumstància m'ha fet creure que és probable que els resultats que vaticinaven les enquestes realitzades abans de les eleccions, que preveien una clara victòria de CIU acostant-se a la majoria absoluta, s'acabin complint.

Un cop s'hagin tancat els col·legis electorals, s'iniciaran els escrutinis i s'aniran publicant dades a mesura que es vagin escrutant les meses electorals. Els catalans hauran d'esperar fins aquesta nit per saber els resultats definitius de les eleccions.

miércoles, 29 de septiembre de 2010

VAGA GENERAL DEL 29 DE SETEMBRE DE 2010

Avui 29 de Setembre de 2010 no ha començat com un dia normal tant per als nens/nenes que com cada matí van a escola ni per a la gent que va a treballar. Per avui s'ha convocat una vaga general a tot l'estat espanyol que com bé sabreu ja, perquè se n'ha parlat molt en els darrers dies en els mitjans de comunicació, es porta terme per protestar sobre la reforma laboral aprovada pel govern espanyol i que ha suposat una baixada de sous generalitzada, i segons diuen alguns dels manifestants també ha comportat més desocupació laboral. Aquesta és la principal raó per la qual molta gent ha sortit al carrer a protestar o bé d'altres han fet la seva pròpia protesta no assistint avui a la seva jornada laboral.

Al llarg del dia d'avui s'han organitzat diferents manifestacions a Barcelona i a la seva àrea metropolitana on s'espera que tot flueixi amb normalitat i no hi hagi incidents. Per aquest motiu s'ha ordenat un gran desplegament policial per tal de garantir l´ordre públic i evitar danys majors.

Aquesta vaga general ha afectat sobretot als transports (tramvia, metro, rodalies renfe, ferrocarrils de la generalitat de Catalunya, autobusos...) que han establert uns serveis minims del 25% a les hores punta de 6:30h a 9h i de 17h a 20h. També s'ha notat en els petits comerços i fàbriques, on alguns s'han vist obligats a tancar per la forta pressió exercida pels piquets informatius i també ha tingut ressó en els centres educatius. Per veure com ha afectat la vaga en el servei educatiu, a primera hora del matí m'he desplaçat al centre públic d'infantil i primària Miquel Martí i Pol de Sant Feliu de Llobregat per fer-ne un seguiment. En aquesta escola un nombre reduït de professors han decidit fer vaga pero s'han garantit serveis mínims i aquells pares que ho creien convenient han pogut portar els seus fills a escola. No s'ha observat cap incidencia i d'un total de 359 nens han assisit uns 204 alumnes, xifres que mostren que la vaga ha afectat, però no exageradament. Les classes han començat puntuals (8:45h) i l'única incidència a destacar ha estat que s'ha suprimit el servei de menjador ja que els monitors d'aquest servei s'han adherit en la seva totalitat a la vaga.

Finalment cal destacar que al llarg del mati hi ha hagut varies carreteres i carrers tallats per piquets informatius que les ocupaven i no deixaven circular als turismes ni als autobusos. És el cas de la avinguda Diagonal de Barcelona.